Monday, January 19, 2009

pianola museumWesterstraat, Jordaan


Het Pianola Museum is gehuisvest in de Jordaan, een 17e eeuwse wijk van Amsterdam in een voormalig politie bureau dat gebouwd werd in 1905. In het gebouw herinneren alleen de 4 arrestanten cellen aan deze functie, die nu in gebruik zijn om de collectie pianola rollen in bewaring te houden. Het is een van de kleinste musea in de stad. In meer dan 50 jaar heeft het museum een collectie van meer dan 50 instrumenten en bijbehorende muziekrollen opgebouwd. De pianola, een automatische piano, doet rond 1900 zijn intrede en werd een wereldwijd succes vooral als bron van muziek in huis tot het verval van de industrie in de crisistijd van de dertiger jaren van de 20e eeuw.


Cinema Pianola: Dada & Surrealistische DromenPianola Museum
Westerstraat 106
24 Januari 2009, 20.15 uur

De geschiedenis van de pianola loopt parallel met die van de stille film. Dit programma presenteert een uniek samenspel van pianola muziek en de vroege cinema. Ballet Mechanique van Ferdinand Leger zal vertoond worden met de score van George Antheil op originele pianorol, die dit programma inspireerde. Verder zullen films en componisten samen gebracht worden die nooit eerder zo gecombineerd zijn. Dada & Surrealistische Dromen zal gewijdt worden aan de experimentele film uit de jaren 20 en 30.

1 comment:

  1. Prachtige avond. Waarom gebeurt er niet veel meer in dit geheime museum? Zou een prachtige plek zijn voor hedendaagse electronische muziek bijvoorbeeld

    ReplyDelete